vineri, 3 august 2012

1971 JACKSON 5 / Capitolul 9 În mişcare – cu Michael

The JACKSON 5
autor Ellen Motoviloff
(1971)
Traducere  şi adaptare în Limba Română, Mihaela A.R.
 
 
Capitolul 9
În mişcare – cu Michael
 
 
Sus, în birourile de la Motown, înconjurat de vreo patru saci cu scrisori, citindu-şi corespondenţa primită de la fani – aici este locul în care îl găsim pe Michael într-o după amiză după terminarea cursurilor. Sau sărind pe salteaua elastică şi facând tot felul de trucuri prin aer. Sau şicanându-şi fraţii. Sau luând lecţii de pian. “Un mănunchi de energie”, aşa îl descrie mama sa pe cel mai tânăr fiu al trupei.
Michael Joe Jackson, care pentru foarte mulţi simbolizează trupa J-5, s-a născut pe 29 august 1958. Pare cel mai neobişnuit dintre băieţi, graţie abilităţilor sale vocale dobândite la o vârsta atât de fragedă. Este ştiut că a început să facă vocalize împreună cu fraţii săi de la vârsta de 4 ani! Una dintre primele sale performanţe a avut loc într-un spital, în prezenţa lui Moş Crăciun. De atunci, a ajuns în amfiteatre uriaşe, performând live, în sute de apariţii televizate şi cu milioane de înregistrări vândute. Cu J-5 a ajuns şi în topurile de înregistrări din Londra; nu este nici o surpriză dacă promoter-ii îi vor pentru concerte în Europa sau în alte locuri din lume.
Michael preferă apariţiile tv datorită numărului mare de telespectatori. “Oameni de peste tot din lume te văd.”, remarcă el – şi este evident că îi place ideea, deoarece zâmbetul său faimos îi invadează toată faţa.


Un stop pentru imortalizare
  
Ceea ce văd oamenii din afară este o persoană care şi-a depăşit vârsta, cântând versuri pe care doar adulţii le înţeleg. Dar Michael umple cuvintele cu ceea ce înseamnă expresivitate şi asta se datorează imaginaţiei sale, nicidecum experienţei. Are o minte ascuţită şi energică căreia nu îi scapă nimic. Când în casă apar oameni noi, de exemplu, întotdeauna îi urmăreşte, îi măsoară şi îi studiază. Reacţionează activ în faţa lor, le pune întrebări şi în mod firesc, aşteaptă şi răspunsurile – în special din partea reporterilor de publicaţii scrise. Este cât se poate de raţional şi furnizează informaţie atât cât trebuie. Este conştient de noţiunea timpului în ceea ce priveşte popularitatea trupei, de aceea nu spune totul dintr-o dată. Se pare că Michael ştie intuitiv că trupa va avea un drum lung. De fapt, el deja acţionează ca şi cum drumul pe care se află acum este drumul pe care s-au aflat dintotdeauna.
Unul dintre talentele sale, este acela că s-a nascut cu darul mimei. Cariera sa muzicală timpurie a fost strict o imitaţie de nota A+ al acelui “Daddy of Soul” al nimănui altcuiva decât James Brown. Fiecărei răsucire, piruetă, săritură sau altă mişcare, Michael le-a dat efect, o anumită expresie chiar dacă nu erau studiate. Stilul lui Michael este acum curat al lui şi cu siguranţă, are o personalitate distinctă.
 Are un gust aparte pentru ţinuta vestimentară. De exemplu, şi-a aplicat singur monograma J pe jeans pe care şi-a făcut-o singur din capse; fanii l-au imitat imediat. Chiar şi Jermaine i-a copiat idea monogramei pe jeans-i. Unul din costumele de scenă ale lui Michael conţine o curea de piele lată bătută cu ţinte în forma unei inimi mari şi aplicată chiar pe centru. Un altul conţine franjuri din imitaţie de piele cu capse pe margini. Şi încă unul: o manta în stil toga. Nici un stil nu pare depăşit pentru Michael.
Michael se comportă atât de profesional acum, încât este greu de imaginat cât de nervos şi de nesigur a fost atunci când a urcat pe scenă pentru prima dată. Şi a fost. Cu toate că părinţii lui i-au arătat cum să folosească un microfon, a primit nenumarate feed-back-uri pentru că a cântat doar într-o parte a scenei, iar când s-a îndreptat spre cealaltă parte, s-a oprit. Ceea ce l-au învăţat părinţii săi, au fost însă lecţiile de bază ale vieţii – respectul pentru orice persoană, indiferent de ceea ce face acea persoană.
Unul dintre oamenii favoriţi ai lui Michael este Bill, unul dintre bodyguarzii trupei. “Sâmbăta şi duminica, Bill ne duce pe Marlon, Randy şi pe mine în parcul de distracţii – la jocul de mini-golf sau la vreun carnaval. Are grijă de noi şi ne plăteşte drumul.”, spune Michael.
Michael se simte comod în compania adulţilor. Copiii de la şcoală nu îl prea vizitează pentru că locuinţa lor este cam departe. Faptul că se află tot timpul în preajma fraţilor săi mai mari, îl face să se identifice cu ei. Cât despre fete, nu încă. Michael este totuşi prea tânăr pentru a fi interesat de acest aspect. Deşi stă de vorbă cu fetele, îi place de una dintre ele care este drăguţă - nu este grasă - şi cu o personalitate plăcută.


Muzica ... specialitatea lui Michael!
 

În timpul liber se uită la desene animate, creionează profilele oamenilor sau înnoată în piscină. Oricum, preferă "piscina" oceanului. Prinde ideile cântecelor în orice ipostază şi în orice moment.
Lui şi lui Jermaine le place să stea şi să îşi depene ideile despre muzică şi versuri. Tito şi Jackie îi ajută şi ei, uneori. Băieţii îşi înregistrează creaţiile apoi, tatăl lor le ascultă şi face comentarii. Într-o zi poate că cei de la Motown îi va lăsa să înregistreze unul din cântecele proprii.
Animalele de casă încă nu fac parte din viaţa lui Michael, dar vor face. Nu cu multă vreme în urmă avea un şarpe, un şoricel şi câteva şopârle pe care le prinsese chiar el. Dar programul încărcat al trupei şi faptul că se afla mai mult pe drum, l-au adus în imposibilitatea de a le oferi animalelor sale atenţia cuvenită zilnic. Familia are doi câini – Lobo şi Black Girl, ambii ciobăneşti germani. Aceştia au fost antrenaţi să păzească casa şi să sperie orice intrus. Câinii sunt de-a dreptul înfricoşători şi devin extrem de răi atunci când simt vreun străin. Fanii încearcă foarte rar să intre pe proprietate, atunci când câinii sunt liberi.
Michael deţine simţul Fecioarei, acela de a fi un perfecţionist; şi va munci ore întregi la partea lui dintr-un cântec, până va ieşi aşa cum trebuie. Oricine ştie că Michael este principalul susţinător vocal al trupei. Ca urmare, el are mai mult de muncit comparativ cu ceilalţi. “Îmi ia cam două ore să fac o piesă întreagă.”, spune el. “Prima dată se înregistrează partea mea, apoi urmează pasajele fraţilor mei.” Într-un fel, Michael munceşte şi el alături de producător, în studioul de înregistrare, fără fraţii lui prin jur. Mixajul între partea vocală şi cea instrumentală se face în studio, iar el este prezent la acest proces. Coregrafiile trupei sunt perfecţionate în faţa unor oglinzi uriaşe, aşa încât băieţii să-şi formeze o idee de ansamblu faţă de cum apar în faţa publicului.
Orice îşi pune Michael în minte, va face negreşit. Cântă la tobe şi studiază pianul. “Nu este greu. Tot ceea ce trebuie să faci este să îţi pui sufletul acolo; asta este tot ce trebuie să faci.”, spune el simplu.
Într-o bună zi, dacă continuă cu dorinţa de a fi un mare actor, probabil că va reuşi. “În genul lui Sidney Poitier.”, explică el. Şi-ar dori să studieze arta, poate la un colegiu – deşi este aproape sigur acum că nu vrea o carieră de artist. Industria muzicală pare scena cea mai potrivită pentru talentul său muzical. Aria sa de interese este foarte vastă şi variată – chiar îşi face probleme faţă de poluarea aerului din cauza turnătoriei din Gary. Vine şi cu concluzia că acesta se va purifica în timp, dar numai după ce vor fi cheltuiţi foarte mulţi bani pentru acest proces. “Iar asta se va reflecta în creşterea taxelor suportate de oameni.”, observă el. Este conştient de valoarea banilor şi nu îi risipeşte.
Ca “bujie” a trupei, care dă scânteie lucrurilor, el este indispensabil. Fraţii săi îl iubesc şi se bucură de prezenţa lui ori de câte ori se află în preajmă… Fără a preciza însă, unde ar putea fi …. Cumva la croitor? Ia sa vedem: 11 ½, 27 ½, 26 , 23 ½, 26, 4 ½ …..acestea sunt măsurile lui Michael pentru guler, bust, mâneca, talie, pantaloni şi pantofi – ultima oară când au fost luate,  croitorul lui l-a ţintuit pe jos. Astfel de statistici sunt cerute de fanii săi. Iar lui Miachael îi place să-i ştie  - asemeni oricui altcuiva – fericiţi.


Michael distrându-şi audienţa

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
;