vineri, 6 iulie 2012

1971 JACKSON 5 / Capitolul 5 Dezvoltânt – cu Tito

The JACKSON 5
autor Ellen Motoviloff
(1971)
Traducere  şi adaptare în Limba Română, Mihaela A.R.
 
Capitolul 5
Dezvoltând - cu Tito
 
              Este uşor să îl găseşti pe Tito dacă ştii unde să îl cauţi – în camera obscură din garaj. De când s-a apucat de fotografie (a învăţat dintr-o carte!) cu câteva luni în urmă, Tito îşi petrece timpul în camera sa developând filme. Pe lângă aparatele sale, un Nikon şi un Pentax, are şi echipamentul necesar procesării filmului. A folosit multe role fotografiindu-şi fraţii în diverse ipostaze acasă, pentru revista dedicată trupei Jackson 5 de către Motown. El intenţionează să transforme acest hobby într-un job pentru că îi place foarte mult. La fel de mult ca şi muzica, spune el.
            Tito mărturiseşte că în ciuda pasiunii pentru muzică, intenţionează să devină inginer mecanic. Materiile sale favorite sunt algebra şi educaţia fizică. Aflat în ultimul an, îşi împarte timpul de studiu între cursurile de la şcoala privată pe care o urmează el, Marlon, Michael şi Jermaine, şi studiile “ambulante” cu profesoara care îi însoţeşte în turnee. Aceasta este o femeie în vârstă care oferă fiecăruia dintre ei, trei ore de studiu pe zi atunci când sunt plecaţi.
            Privindu-l pe Tito, nu ai fi surprins să aflii că îi place educaţia fizică. Este cel mai dezvoltat dintre fraţi. Însă când îi descoperi maniera caldă de a vorbi şi modul gentil de adresare, asta este într-adevăr o surpriză. De fapt, unii oameni au remarcat o asemănare între el şi Mohammad Ali. Boxul nu face parte din preocupările lui – în ciuda poreclei sale! (Tito este porecla de la Toriano, un nume spaniol, care înseamnă “taur”.)
            Sportul favorit al lui Tito este baseball-ul. El şi fraţii lui merg uneori la meciurile lui Chicago Cubs – iar Ernie Banks este unul din favoriţii săi. “Când eram în Gary”, spune Tito, “jucam cu toţii la Little League şi exersam loviturile pe zidurile casei. Întotdeauna eram cei mai buni la orice.” Asta nu este chiar o declaraţie încrezută, ci cât se poate de adevărată. Odată, când Tito juca într-o partidă, a fost lovit cu atâta putere de minge încât a ajuns la spital. În urma incidentului, a rămas cu o cicatrice.
            Dincolo de acest aspect, multe dintre admiratoare îl găsesc perfect (1.77m şi 81,6 kg). El spune că preferă fetele cu o înălţime între 1.62 şi 1.68 m. Nu înţelege de ce atunci când întâlneşte o fată, acesteia i se taie respiraţia sau rămâne mută în prezenţa lui. Se închide în el şi îşi pierde interesul faţă de ea. În schimb, apreciază fetele care sunt naturale şi se descurcă uşor în prezenţa lui.
            A avut o întâlnire pe undeva prin San Fernando Valley când îşi conducea motocicleta Yamaha … sau a ieşit la dans … sau în vreun club unde performa una din trupele sale favorite, ca Martha Reeves şi Vandellas.

Michael şi fratele său Tito
 
            Atunci când nu se ocupă de developarea filmelor foto, probabil că Tito ascultă muzică. “Îmi place Joe Cocker, Sly şi Family Stone, Jimi Hendrix”, spune el. “Cândva, voi asculta şi propriile nostre albume.”, adaugă el. Una din posesiile sale de preţ este discul tatălui său cu BB King. Tito îl ascultă cu mare plăcere.
            Tito înregistrează cântecele pe care le compune.  Speră că unul dintre ele, la care a lucrat împreună cu Michael, să fie ales pentru portofoliul trupei.
Cum fanii J-5 ştiu deja, Tito a fost primul dintre fraţi care a pus mâna pe un instrument muzical şi a început să cânte. El îşi aminteşte: “Într-una din zile, tata a venit acasă de la serviciu cu ceva ascuns la spate. S-a dovedit a fi o chitară – una roşie. Omule, eram aşa de entuziasmat! Mă prosteam cântând la chitara lui, iar apoi s-a dovedit că mă preocupa în mod serios.” Tito adaugă sentimental: “Încă mai am acea primă chitară, pe undeva în casa din Gary.
            Tito a învăţat să cânte la chitară în felul său. Pur şi simplu a învăţat – aşa cum învaţă acum pianul. E ceva natural. Mai cântă la saxofon, vioară şi vioară bas – pe acestea le-a studiat la şcoală, unde a studiat şi teoria muzicală. Se pare că Tito este cel mai serios muzician din trupa Jackson 5.
            Este ferm convins că practica înseamnă totul. Când se apropie un concert, J-5 exersează în fiecare zi. Altfel, de trei ori pe săptămână – de fiecare dată câte două ore după cină.
Atunci când înregistrează, Tito cântă la chitară bass. Atitudinea sa faţă de studio variază: “Uneori, ne place să mergem, alteori nu. Repetând acelaşi cântec de multe ori, devine plictisitor.” Pe scenă, în timpul concertului, Tito este atât de absorbit să facă totul cât mai bine încât rareori aruncă o privire publicului.
Unii admiratori ai trupei, îl consideră pe Tito un pic cam misterios. Numele întreg pe care i l-au dat Joe şi Katherine la naştere (fiţi pregătiţi!) este Toriano Adarryll Jackson. Asta s-a întâmplat pe 15 octombrie 1953, în Gary, Indiana. Data sa de naştere, i-a conferit semnul Balanţei – dar dacă îl intrebi ceva despre astrologie, îţi va răspunde: “Nah, n-are nimic de-a face! E ciudat!
Să fie pe drumuri, să-l ajungă oboseala sau să ţină pasul cu acest ritm rapid, nu-l deranjează deloc. (Deşi, el şi Jermaine, uneori ratează primul sunet al clopoţelui şi întârzie la orele de şcoală.) Este mare mâncăcios şi nu face deloc mofturi. Hamburgerii îl aranjează foarte bine. Spune că poate mânca sute de hamburgeri pe drum şi nu se satură niciodată de ei. Acasă, preferă cel mai mult puii fripţi, gătiţi de mama.
Dacă îl întrebi cine este eroul lui, persoana cu care i-ar place cel mai mult să se identifice şi care i-ar putea servi ca model, răspunde imediat: “Tata.” Admiră felul în care tatăl lor “i-a ţinut pe drumul cel bun.” I-ar place lui Tito să fie ca tatăl lui cândva? “Dar sunt ca el deja!”, spune confidenţial. Recunoaşte că ajută la treburile casnice, face orice îi cere mama sa, pentru că, să ai grijă de opt copii şi o casă aşa de mare nu este prea uşor. Cu ce o ajută? “Mătur, face bine.”, explică el.
Băieţilor nu li se aplică nici un fel de tratament de star; dorm câte doi în cameră, deşi casa are 12 camere. (Sentimentul de a împărţi a început devreme în familie.) Dacă ar putea, Tito şi-ar vopsi camera în roşu, alb şi albastru – culorile lui favotite.
Într-o zi obişnuită, îl vom găsi purtând orice tricou în culorile sale preferate. Gama de pantaloni variază de la blugi la pantaloni de catifea maro – şi papuci de casă sau pantofi de tenis. A, şi poate va avea şi un pulover dacă ziua este răcoroasă.
Ţinuta de scenă a băieţilor a fost creată de Boyd Clapton, unul din cei mai mari designer-i în materie de ţinute de scenă de la Hollywood. (El a mai creat ţinute pentru Leslie Uggams, Bobbie Gentry şi The Fifth Dimension.) Clapton le-a arătat băieţilor schiţele, iar ceea ce a fost aprobat de ei a intrat în lucru. Tito însă arată şi el un interes în materie de design vestimentar. A lucrat un accesoriu în roşu, alb şi albastru – cu multe franjuri albe – care mai apoi a fost adoptat de întreaga trupă. L-au purtat şi au atras delirul fanilor la Los Angeles Forum.
Tito îşi aminteşte o experienţă memorabilă privind performanţa live a trupei. Se întâmpla după un spectacol la Madison Square Garden din New York. Băieţii s-au îngrămădit într-o limuzină în drumul spre hotel. Toţi fanii au început să sară pe capota şi portbagajul maşinii. Fete şi băieţi deopotrivă! Maşina era realmente zgâlţîită! Băieţii erau speriaţi. În cele din urmă, limuzina a reuşit să îşi croiască drum printre tinerii care au continuat să îi vâneze până pe Eight Avenue (Bulevardul 8).
Dacă Tito va rămâne prieten cu ingineria, va fi probabil unul dintre cei mai “bine rotunjiţi” ingineri. Dacă îşi va menţine pasiunea pentru fotografie, la care spune că nu va renunţa niciodată sau cu cea pentru creaţii vestimentare, pentru muzică (performând şi compunând) şi cu interesul pentru sport, doar timpul ne-o va spune. 
Ce crede despre libertatea femeilor? “Nu, nu….”, preferă să nu intre pe acest teren. Întrebat dacă sora sa mai mică Janet s-ar putea alătura trupei într-o zi, el răspunde prompt: “Nu, fără fete, fără fete în trupa noastră.” Este în regulă, deşi, conform celor spuse de el, e posibil ca fratele lor cel mai mic Randy (Steven Randall) să transforme trupa în “Jackson 5 plus 1” într-o zi. 

Tito şi Jermaine fac schimb de mini-motociclete
 

1 comentarii:

Anonim spunea...

Interesant,nu am mai citit asa ceva.Super blogul si mi-am instalat mj tunes pe calc ascult tot timpul, tanks to you!LOVE Oana

Trimiteți un comentariu

 
;