sâmbătă, 14 iulie 2012

1971 JACKSON 5 / Capitolul 6 Conducând - cu Jackie

The JACKSON 5
autor Ellen Motoviloff
(1971)
Traducere  şi adaptare în Limba Română, Mihaela A.R.

Capitolul 6
Conducând – cu Jackie 


          Orange deschis şi elegant – acesta este cadoul cel mai mare şi mai grozav pentru Jackie. Dragostea vieţii lui de acum. Un nou Datsun, pe care îl puteţi găsi permanent parcat pe aleea din faţa casei. Jackie este mândru să spună tuturor că tatăl său este responsabil de reuşita lui de a-şi achiziţiona această maşină. Toţi fraţii au început să iasă şi se întreabă ce surpriză motorizată are Tata pentru absolvirea lui Tito. Jackie va trebui să mai aştepte mult; şi-a cumpărat maşina cu două săptămâni înainte de ziua lui de naştere, care este în mai. Şi înainte să ştie să o conducă? Jackie răspunde rapid: “Nicidecum … îmi conduc picioarele!” Apoi chicoteşte uşor, lăsând să se întrevadă un simţ al umorului cald, modest. Se face plăcut din prima clipă.
Într-un fel, pentru Jackie, maşina simbolizează California – luminoasă, ca soarele cald al Coastei de Vest. Pentru el, nu există nici un regret pentru clima din Gary, cu atâta zăpadă şi vreme rece. Jackie a fost mai mult decât fericit când succesul trupei a adus întreaga familie în noua sa locaţie. Recunoaşte că i-a părut rău să-şi lase prietenii, dar adaugă: “Întotdeauna am vrut să văd California – aşa cum oricine care nu a văzut acest stat, doreşte să îl vadă. Mă uitam la starurile de cinema …. Niciodată nu am visat că într-o zi vom locui aici. Este extraordinar! 
Jackie spune că niciodată nu şi-a imaginat ca el sau familia lui vor deveni atât de celebrii. “Întotdeauna am vrut să devin jucător de baseball. Am pornit cu acest gând. Mi-am spus că dacă nu voi reuşi în muzică, voi reuşi în sport.” Deşi Jackie nu mai joacă deloc baseball, se distrează jucând baschet – întrecându-se cu fraţii săi în curtea casei. Este musculos şi bine clădit; ritmul natural pe care îl arată pe scenă atunci când dansează dovedeşte că se mişcă la fel de bine şi pe terenul de sport.

Într-o zi călduroasă de vară....
           Dintre toţi fraţii, Jackie este cel care a inovat coregrafia pentru membrii trupei. De unde îi vin ideile? “Obişnuiesc să urmăresc The Ed Sullivan Show şi alte spectacole de varietăţi, în special dansul modern – apoi le pun pe toate la un loc şi scot ceva ce cred eu că putem face şi noi.”, spune el. Apoi zâmbeşte şi adaugă “Da, şi mai urmăresc şi celelalte trupe de muzică – Temptations, în mod special. Îmi place stilul lor.
Cât îţi trebuie să aranjezi o coregrafie? “După ce o aranjez, primul lucru este să o facem noi înşine. Apoi i-o prezentăm stilistei – Suzannei de Passe.” (Suzanne de Passe, stilistă la Motown şi managerul trupei.) “Ne ia cam o zi,” explică el. “Oricum ne face plăcere să dansăm.”, adaugă Jackie. “Dansăm tot timpul, chiar şi prin casă. Deşi nu avem nişte dansatori favoriţi. Pur şi simplu ne place să ne mişcăm.” Iar pentru un tip care de obicei este tăcut şi timid, asta înseamnă foarte multă conversaţie.
Dacă îl întrebi pe Jackie despre fete, de cele mai multe ori se fofilează – este un bărbat onorabil şi refuză să discute despre întâlniri. Îţi va spune că a avut întâlniri constante cu câteva fete. Admiră latura tăcută a persoanelor drăguţe. Este un pic conservator – poartă semnul taurului (născut pe 4 mai 1951). Asta presupune că se decide mai încet în privinţa fetelor. Dar în momentul în care în mintea unui Taur se conturează cine este aceea, se luptă pentru decizia luată, cu oricine.
Jackie îţi va spune că întotdeauna este dornic să-şi ajute mama la treburile din casă – curăţând oglinzile, geamurile, spălând vasele. Să însemne asta că se antrenează pentru căsnicie? “Oh, nu – intenţionez să rămân burlac”, spune el – deocamdată.

Jackie, pe scenă....
Întotdeauna există oameni care spun ca J-5 se vor despărţi – ca Jackie şi Tito vor forma trupa lor, poate chiar vor performa solo, sau se vor căsători şi vor părăsi trupa. Cunoscând loialitatea familială şi spiritul de echipă, băieţilor nici nu le trece prin cap să se despartă. Iar mariajul, se pare că nu se află în planul nici unuia deocamdată.
Jackie urmează acum şi un colegiu de afaceri. Este interesat de cursurile de administraţie. “Poate că într-o zi mă voi ocupa de treburile financiare ale trupei.”, spune el acelora care îl întreabă despre planurile sale de viitor. Faptul că la un moment dat poţi ajunge la fundul sacului este un motiv pentru orice Taur de a fi implicat în orice, sau cel puţin aşa spun ei.
Mâncarea este de asemenea importantă în viaţa unui Taur, conform surselor astrologice. Unde le duce Jackie pe fete atunci când le dă întâlnire? “La cină.”, este primul punct din listă. Orice fel de mâncare – simplă, mexicană – îi place să mănânce; dar la cele 73 kg asociate înălţimii sale de aproape 1.80 m, nici nu s-ar zice.
Jackie include printre activităţile sale filmele şi călăria. Călăria este unul dintre lucrurile cele mai dragi familiei. Jackie spune că atunci când sunt acasă, fac aceleaşi lucruri ca şi înainte, viaţa de familie nefiind cu nimic alterată de succesul lor.

Jackie împreună cu fraţii săi lângă maşina lui cea nouă
 “Da, Diana Ross va veni cândva la cină, atunci când va avea ocazia, sau vom merge noi la ea. Aşadar, asta este o noutate.”, observă el. Dar să conduci o maşină pe drumuri rurale rămâne ceva atât de simplu, atât de plăcut pentru el şi total diferit de Chicago sau dealurile din Indiana.
Jackie este de părere că popularitatea trupei nu l-a schimbat deloc. “Este adevărat că nu mai sunt persoana care eram cândva, dar asta se datorează faptului că m-am maturizat şi oricine se schimbă în mod natural atunci când devine adult. Însă noi nu ne considerăm importanţi. Prietenii îmi spun că am rămas acelaşi Jackie ca şi înainte.”, spune el onest şi încet, şi cumva îţi dai seama că spune adevărul şi este o persoană cu picioarele pe pământ în adevăratul sens al cuvântului. “Sunt un tip obişnuit. Nu ştiu ce se întâmplă cu lumea atunci când ne înconjoară şi acţionează nebuneşte.” Jackie îşi trage umerii.
Hainele de zi cu zi ale lui Jackie nu sunt deloc ciudate – nu se îmbracă să atragă atenţia asupra lui. Întotdeauna sunt asortate – unele cumpărate de la magazine, altele făcute la comandă, ca şi încălţămintea de piele făcută manual (mărimea 9). Galben şi burgundy sunt nuanţele sale favorite. Confortabile şi elegante, costumele sunt perfecte pentru el. “Îmi place să menţin un stil elegant tot timpul.” spune el. Aşadar ori un costum de paraşutist ori un tricou transparent, sunt considerate outfit-uri pentru Jackie ca şi jeans-ii sau puloverele Banlon.
Cel mai în vârstă membru al trupei J-5 îşi aminteşte de o criză garderobială care a gripat întregul grup chiar înainte de intrarea pe scenă. “Pantofii lui Michael, aceia pe care îi poartă atunci când performează, pur şi simplu au dispărut – nu ne puteam da seama unde.”, povesteşte Jackie. “Aşa că a trebuit să ieşim şi să-i cumpărăm alţii, identici cu cei care s-au dus.” Iar când Jackie povesteşte toate acestea, cuvintele lui sunt pătrunse de dragostea fratelui mai mare care glumeşte.
Dar dacă Michael poate aduce riduri în viaţa lor de scena, tot el este şi cel responsabil pentru cel mai dulce zâmbet. Înainte de a urca pe scenă, băieţii fac mişcare, fredonează, îşi încălzesc vocile. Apoi vine ceaiul – un preparat făcut din lămîie şi miere. “A fost idea lui Michael.”, spune Jackie. “Acum, toţi o aplicăm. Fiind leader-ul vocal, încă de la început, şi-a protejat vocea. Cineva i-a povestit despre acest ceai. Acum, cu toţii beneficiem de pe urma lui. Îmi face gâtul să se simtă realmente degajat.”, zâmbeşte Jackie.
Cum se simte Jackie cu atâta lume în jurul lui, în timpul călătoriilor? Sunt oamenii de la Motown, cameraman-i, ocazional o echipă de filmare, şoferul, bodiguarzii, profesoara …. “Într-un fel noi, băieţii, ne bucurăm de intimitate atunci când ne întoarcem la hotel după concert. Oricum să ai un grup aşa de larg este plăcut. După spectacol ne adunăm împreună, jucăm cărţi, glumim …. Ne face plăcere să avem multă lume şi acasă.”, comentează el.
          Şi încă o dată, cuvintele lui mărturisesc adevărul. Numele lui poate ar fi trebuit să fie “Onestul Abe Lincoln” Jackson – dar Joseph şi Katherine şi-au botezat primul lor fiu (ţineţi-vă bine!) Sigmund Esco Jackson!!! 

De la stânga la dreapta: Jermaine, Tito, Michael, Randy, mama, Janet, tata, Marlon, LaToya

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
;