vineri, 8 noiembrie 2013

Capitolul 31 - “You Are My Life”



MICHAEL JACKSON
THE COMPLETE STORY OF THE KING OF POP
9 noiembrie 2012
by Lisa D. Campbell

Traducere şi adaptare în Limba Română Mihaela A.R.

*

Capitolul 31
You Are My Life
Michael Jackson, Babyface, Carole Bayer Sager, John McClain

Once all alone
I was lost in a world of strangers
No one trust
On my own, I was lonely
You suddenly appeared
It was cloudy before but now it all clear
You took away the fear
And you brought me back to the light
Cândva singur,
Pierdut printre străini
Fără nimeni de încredere
Pe cont propriu, de unul singur
Tu ai apărut subit
Înainte era înnorat, dar acum e senin
Tu mi-ai alungat teama
Şi tu m-ai readus la viaţă






        După pronunţarea verdictului, Michael împreună cu copiii săi, au stat o vreme şi la Londra. Au fost la cumpărături la magazinul Harrods şi au vizitat Muzeul Madame Tussaud, poate pentru a verifica exponatele de ceară ale tatălui lor. La momentul anunţării spectacolelor This Is It de la Londra, muzeul a început să lucreze la cea de a zecea statuie a lui Michael. El este celebritatea cu cele mai multe statui de ceară de la Muzeul Madame Tussaud, exceptând-o pe Regina Angliei.
            După o vreme, s-a întors în Statele Unite şi s-a stabilit în Las Vegas. S-a spus că unul din motivele revenirii sale a fost dorul de mamă. Nu era vorba de nici un alt proces. Înainte de întoarcerea sa, a fost trimisă o citaţie privitoare la serviciul juraţilor. Avocatul său a reuşit să-l scutească de acest lucru, informând autorităţile că la acel moment, nu se afla în ţară. Ar fi putut fi o experienţă interesantă pentru el, să observe desfăşurarea unui proces în care să nu fie implicat direct. Pentru că, pe de altă parte, este surprinzător că odată cu trecerea anilor, nu a câştigat nici un loc în Cartea Recordurilor pentru “Cel mai dat în judecată artist pop”.
După proces, din punct de vedere financiar, Michael stătea mai rău ca niciodată. Se înfrunta cu o datorie uriaşă şi crescândă estimată la 270 milioane de dolari încărcată de rata mare a dobânzilor la împrumuturile acordate de bancă. Sony l-a salvat de la neplata unor împrumuturi cruciale, intervenind în refinanţarea datoriei sale cu dobânzi mai rezonabile. Gestul nu a fost unul din bunătate, însă. Ca parte a contractului său cu Sony, Michael a fost de acord să le ofere posibilitatea de a cumpăra jumătate din drepturile sale deţinute pe catalogul ATV, pentru suma de 250 milioane de dolari şi era scutit de plata împrumutului. Multă vreme s-a vehiculat că Sony era nerăbdător să pună mâna pe întregul catalog ATV, mergând până acolo încât se zvonea că pune la cale un plan de a-l distruge pe cel mai mare star al lor.
Compania Colony Capital a lucrat cu Michael pentru a găsi împreună o soluţie de a salva Neverland-ul de la ipotecare. Michael a fost prezentat directorului executiv al companiei Colony Capital, Thomas Barrack de către un finanţator libanez, pe numele său Tohme Tohme, care era o cunoştinţă a lui Jermaine. S-a încheiat astfel o înţelegere prin care Jackson devenea co-proprietar al Neverland-ului împreună cu Colony Capital, iar numele ranch-ului au fost restaurat la vechea denumire – Sycamore Valley Ranch. Michael şi-a vândut o parte din drepturile asupra proprietăţii pentru 35 de milioane de dolari. La ora aceasta (când a fost scrisă cartea) ranch-ul aparţine conform înţelegerii, Companiei Sycamore Valley Ranch LLC. Însă Michael nu s-a mai întors niciodată la Neverland. Ferma, purta de-acum amprenta trădării şi nu mai avea căldura unui cămin şi nici nu mai reprezenta lumea privată pe care o crease pentru el. În cele din urmă, Neverland a fost dezmembrat – animalele au fost mutate în parcuri zoologice şi în mediul lor natural, iar parcul de amuzament a fost demontat şi vândut.
Apoi, Michael a fost pus în contact cu Jack Wishna, un mare ştab din industria jocurilor de noroc pentru negocierea unui plan de dezvoltare a unui spectacol permanent în Vegas alături de Celine Dion şi Elton John. Dezamăgirea a fost amară dat fiind că proiectul nu s-a materializat niciodată. Având în vedere starea în care s-a prezentat la întâlnirea respectivă – părea incoerent şi slăbit – organizatorii nu s-au arătat prea încrezători că Michael ar mai putea performa.
Semne că Michael urma să revină, erau însă. În iulie 2005 a fost lansat un set de trei CD-uri cu cele mai mari succese ale sale. The Esential Michael Jackson este o colecţie de piese începând din vremurile când era la Motown împreună cu Jackson 5 şi până la prestaţiile sale solo la Sony. Şi fireşte, mai erau şi premii de ridicat.
Imediat după achitarea sa, filmul Miss Cast Away and the Island Girls cu Michael Jackson având o scurtă apariţie în rolul Agentului MJ, a fost lansat în format DVD. Filmul, o parodie, scrisă, regizată şi co-produsă de amicul lui Michael, Bryan Michael Stoller a fost lansat în cinematografe în vara lui 2004. Din pricina problemelor legale ale lui Michael, lansarea pe DVD a filmului a fost amânată. Scenele scurte în care apare Michael au fost filmate la Neverland.





La un an după finalizarea procesului, Michael a fost premiat cu Premiul Legend la MTV Video Music Awards Japonia, în cadrul ceremoniei desfăşurată la Tokyo. După o prezentare măreaţă a întregii sale cariere, Michael şi-a făcut intrarea în scenă, îmbrăcat în negru, cu ochelarii de soare prinşi de tricou. Arăta ceva mai bine, parcă nu mai era atât de slab, era mai relaxat şi mult mai prezent faţă de anul trecut. Vocea i-a trădat emoţia atunci când şi-a exprimat afecţiunea faţă de poporul japonez:
Mai întâi aş dori să mulţumesc echipei MTV Japan. Este o mare onoare pentru mine. Dar cel mai mult aş dori să spun poporului japonez că vă iubesc din adâncul inimii. Mi-am promis că atunci când voi urca sus aici, pe scenă, nu mă voi lăsa copleşit de emoţii, dar pentru că sunteţi un popor atât de plăcut şi generos – din inimă vă mulţumesc – mulţumesc tuturor fanilor din lumea întreagă şi vouă, celor din Japonia.
Ca răspuns la strigătele mulţimii el a spus: Eu vă iubesc mai mult şi a început să bată ritmul aplauzelor lor în spatele microfonului, stârnind ţipete şi bucurie în mulţime. Apoi a continuat:
Dar le mulţumesc şi copiilor mei, Prince, Paris şi Blanket pentru că există pentru mine şi îi iubesc foarte mult. Şi mulţumesc tuturor acelora care cred în mine. Şi eu cred în voi şi vă iubesc foarte mult.
Apoi a alergat în faţa scenei pentru a-şi saluta fanii.
Una dintre următoarele apariţii publice ale lui Michael a fost pentru a-şi ridica un alt premiu. De fapt şi-a umplut braţele de premii.  În noiembrie 2006, a luat parte la o decernare ţinută la biroul din Londra a Cărţii Recordurilor. Aici a primit opt premii:
Cel mai tânăr solist vocal din clasamentul single al Statelor Unite (la vârsta de 11 ani pentru piesa I Want You Back a trupei Jackson 5);
Primul solist vocal intrat pe locul 1 în clasamentul single al Statelor Unite (pentru piesa You Are Not Alone);
Cele mai multe săptămâni petrecute în topul albumelor din Statele Unite (37 de săptămâni – albumul Thriller);
Cel mai de succes clip video (Thriller);
Primul artist care a câştigat mai mult de 100 de milioane de dolari într-un an (125 milioane de dolari în 1989);
Cel mai bine plătit artist al tuturor timpurilor;
Cel mai de succes artist al tuturor timpurilor;
Cel mai bine vândut album al tuturor timpurilor (Thriller).
La ediţia din 2006 a Premiilor World Music, Michael a fost câştigătorul prestigiosului Premiu Diamond, oferit artiştilor care au înregistrat vânzări de peste 100 de milioane de exemplare. Cel din urmă premiu al serii a fost prezentat de Beyoncé. În prezentarea Regelui Muzicii Pop, ea a făcut cunoscută puternica lui influenţă în viaţa şi cariera ei. În centrul atenţiei s-au aflat vânzările ameţitoare ale lui Michael - 104 milioane doar pentru Thriller şi 750 milioane în total – eforturile sale umanitare şi extraordinara sa generozitate, ridicată la suma de 300 milioane de dolari donaţi pentru diverse acte de caritate. Pe lângă Premiul Diamond, Michael a primit din partea Cărţii Recordurilor certificatul de excelenţă pentru cel mai bine vândut album din toate timpurile – Thriller. Michael a acceptat premiul spunând:
Premiilor World Music, tuturor fanilor mei de pretutindeni, Doamnelor şi Domnilor, sunt profund onorat de acest premiu. Trebuie să spun că ceea ce a făcut ca Quincy Jones, Bruce Swedien, Rod Temperton şi cu mine să creăm albumul ‘Thriller’, a fost visul meu ca acest album să devină cel mai bine vândut album din istorie. Şi (Vă iubesc!) Dumnezeu a răspuns rugilor mele. 25 de ani mai târziu, ‘Thriller’ a devenit cel mai vândut album cu 104 milioane de exemplare. Îi mulţumesc lui Dumnezeu şi vă mulţumesc vouă pentru acest succes. Sunt atât de mulţi care m-au iubit şi au stat alături de mine pe parcursul acestor 42 de ani în industria entertainment-ului. Nu îi pot nominaliza pe toţi, dar aş vrea să le mulţumesc lor şi minunaţilor mei copii, Paris, Prince şi Blanket pentru dragostea lor necondiţionată. Mamei mele, tatălui meu Joseph Jackson, fraţilor şi surorilor mele – întregii mele familii, le mulţumesc pentru dragostea şi susţinerea lor. Vă iubesc pe toţi, fanii mei, din toată inima. Şi, te iubesc Beyoncé.













Această ultimă remarcă, însemna pentru el, mai mult decât îşi imagina cineva. Doi ani mai târziu, înainte de căsătoria ei, Michael a apărut neanunţat la o petrecere ţinută de P. Diddy. Prima lui întrebare adresată gazdei a fost Unde este Beyoncé?
În ziua de Crăciun a anului 2006, lumea şi-a luat adio de la Părintele Soul. Michael şi-a pierdut prietenul şi idolul copilăriei sale, pe James Brown şi şi-a exprimat durerea astfel: Sunt şocat şi întristat de trecerea în nefiinţă a mentorului şi prietenului meu, James Brown. Cuvintele nu sunt sufieciente pentru a exprima dragostea şi respectul pe care le voi purta mereu Domnului Brown. Nu a existat şi nici nu va mai fi un altul ca el. Este de neînlocuit. Sincere condoleanţe familiei sale.
Pe 30 decembrie 2006, Michael a luat parte la funeralii şi a ţinut un discurs. După ce a fost prezentat de reverendul Al Sharpton, a vorbit despre influenţa pe care a avut-o Brown asupra lui exact cum vorbesc astăzi artiştii despre el:
Vă salut. Ceea ce voi spune va fi scurt, dar la obiect. James Brown a fost cea mai mare inspiraţie a mea. De când eram copil, nu aveam mai mult de şase ani, mama mă trezea dacă dormeam - nu conta la ce oră, nu conta ce altceva făceam – pentru a-l urmări la televizor pe maestrul la muncă. Iar când îl vedeam cum se mişcă, eram fascinat. Niciodată nu am mai văzut un artist să performeze ca James Brown – şi atunci şi acolo am ştiut că asta era exact ce vroiam să fac şi eu pentru tot restul vieţii mele. Datorită lui James Brown.
James Brown, îmi vei lipsi. Te iubesc şi îţi mulţumesc pentru tot. Dumnezeu să te odihnească. Te iubesc.


În ediţia din decembrie 2007, revista Ebony a inserat un pictorial cu imagini noi ale lui Michael Jackson însoţit de ceea ce din păcate a devenit ultimul său interviu. Imaginile sunt izbitoare. Michael arăta sănătos, cu un aer proaspăt şi sportiv. Demarând interviul, reporterul observă:
Stând pe canapea, alături de Michael Jackson, imediat priveşti dincolo de aura simbolului enigmatic, cu piele aproape translucidă şi îţi dai seama că această legendă afro-americană este mai mult decât pare, mai mult decât un entertainer, mai mult decât un cântăreţ şi un dansator. În postura de părinte a trei copii descoperim un bărbat matur, încrezător şi autoritar care încă mai are un uriaş potenţial creativ în el.
În timpul discuţiei lor, Michael a vorbit despre influenţa pe care a avut-o asupra MTV-ului şi contribuţiile sale la evoluţia video-clipurilor muzicale:
Obişnuiam să mă uit la MTV. Fratele meu (Jackie) – n-o să uit niciodată - a venit şi mi-a spus: ‘Michael, trebuie să te uiţi pe postul ăsta. Oo, Doamne, este cea mai bună idee. Transmit muzică 24 de ore din 24… 24 de ore pe zi!’ Aşa că am spus: ‘Ia să văd.’. Şi m-am uitat. Am văzut cum se desfăşurau lucrurile şi mi-am spus – dacă ar ridica cele prezentate la valoarea divertismentului, dacă ar oferi o poveste şi ceva mai mult dans, sunt sigur că oamenilor le-ar place mai mult. Deci, atunci când eu voi face ceva în direcţia asta, trebuie să fie o poveste – cu o introducere, un cuprins şi un final – aşa încât să poţi urmări un fir continuu. Şi dacă vrei să vezi valoarea divertismentului în treaba asta, povestea trebuie să te determine să te întrebi ce urmează, ce se va întâmpla. Aşa că, atunci când am început să experimentez lucrurile astea cu ‘Thriller’, ‘The Way You Make Me Feel’, ‘Bad’ şi ‘Smooth Criminal’ am vrut regie şi scenariu.
A mai vorbit despre viaţa prin prisma muzicii sale:
Întotdeauna am vrut să fac muzică, care să inspire sau să influenţeze şi altă generaţie. Vrei să trăieşti ceea ce creezi, indiferent că eşti sculptor sau pictor sau muzician. Aşa cum a spus Michelangelo: ‘Creatorul va pieri, ştiu asta, dar lucrarea lui va dăinui. Asta te scapă de la moarte. De aceea încerc să-mi pun sufletul în ceea ce fac.’ Şi aşa simt şi eu. Dau totul muncii mele. Vreau să dăinuie.

 
Pentru întregul interviu accesaţi:

Thriller 25 a fost lansat în anul 2008 pentru a marca cea de a 25-a aniversare a albumului. Acesta include piese de pe albumul Thriller remixate, alături de Akon, will.i.am şi Fergie. Pachetul include şi un DVD cu scurt metrajele pieselor Beat It, Billie Jean, Thriller şi memorabila performanţă de la Motown 25. Remixul piesei Wanna Be Startin’Somethin’ realizat împreună cu Akon a atins locul 81 în top Hot 100. Albumul a atins locul 2 în Statele Unite şi locul 3 în Marea Britanie. A fost pe locul 1 în opt ţări şi în top 10 în peste 30 de clasamente naţionale. Albumul Thriller original, a intrat şi el în vârful clasamentelor Pop Catalog. În acelaşi an, Thriller a fost inclus în Grammy Hall of Fame şi ulterior în Biblioteca Congresului printre alte 25 de înscrisuri în Registrul Naţional de Înregistrări, fiind considerat patrimoniu cultural. Albumul Off The Wall a fost inclus şi el în Grammy Hall of Fame.
Tot în 2008, trupa The Jacksons a fost onorată la premiile BMI cu Premiul Icon. Janet a fost cea care a oferit premiul fraţilor săi. Părinţii au fost şi ei prezenţă în audienţă. Michael nu a participat. Zvonurile au prins a se împrăştia, cum că Jackson 5 plănuieşte un turneu care îi va reuni. Michael nu a consimţit niciodată să facă un asemenea turneu deşi s-a considerat ca un fapt, alimentat – fără nici un dubiu – de comentariile lui Jermaine care a declarat că trupa plănuieşte un turneu. Michael a răspuns zvonurilor:  Fraţii şi surorile mele au întregul sprijin şi toată dragostea mea şi cu siguranţă vom împărtăşi experienţe minunate, dar de data aceasta nu plănuiesc nici să înregistrez ceva şi nici să plec în turneu cu ei. Acum mă aflu în studio pentru a dezvlota noi proiecte pe care abia aştept să le împart cu fanii mei, curând într-un concert.
Se referea la un concert solo şi nu la un turneu ce-i va reuni pe Jackson-i. Organizatorii respectivului turneu - niciodată ţinut – AllGood Entertainment au emis un ordin de restricţie pentru AEG Live, promoter-ul turneului This Is It, declarând că Frank Dileo a semnat un angajament prin care Michael Jackson era de acord să participe în concertul Jackson-ilor. Michael urma să fie plătit cu 24 de milioane de dolari şi, conform acordului, îi era interzis să participe la vreun alt concert timp de un an şi jumătate.
Obişnuit să cheltuie între 15 şi 30 de milioane de dolari anual, ceea ce era un exces comparativ cu veniturile de la acea vreme, situaţia sa financiară s-a deteriorat continuu. Pentru a face faţă cheltuielilor, a făcut un împrumut uriaş la Banca Americii, în valoare de 270 milioane de dolari ipotecând Neverland-ul şi partea sa din catalogul Sony/ATV. Împrumutul a fost preluat de Fortress Investments - o companie new-york-eză al cărui obiect de activitate era acela de a se ocupa de datornicii aflaţi în dificultate – la uriaşa dobândă de 20%.
Era vremea ca Michael Jackson să se întoarcă la muncă. A lucrat la piese noi împreună cu diverşi artişti printre care Akon, Ne-Yo, will.i.am şi Lenny Kravitz, pentru un nou album Pop/R&B. Ţelul său legat de acest album era să facă piese de dans cu mesaj. I-a spus lui Ne-Yo: Nu încerc să urmez vreun trend. Nu încerc să mă întorc înapoi în timp. Încerc doar să fac muzică de calitate cu piese care să aibe un mesaj profund. Una dintre piese, intitulată Breathe, compară trupul uman cu natura. La versurile acesteia a lucrat împreună cu prietenul său Deepak Chopra. Printre celelalte piese noi, se afla şi un tribut, probabil adus idolului său, James Brown – Miss You – produs împreună cu will.i.am. O alta - The King – s-a spus că se dorea a fi o piesă care să includă multe staruri, o varietate de performeri care l-au menţionat pe Michael ca modelul lor de inspiraţie. The Future, se dorea a fi o piesă de dans. Hold My Hand, o colaborare cu Akon, a scăpat pe internet în 2008. Piesa Don’t Be Messin’ Around ni-l dezvăluie pe Michael la pian şi despre acest aspect, Bruce Swedien a spus: o face foarte bine. A mai spus că se afla în faza în care alegea piesele ce urmau a fi incluse pe album, în timp ce se pregătea pentru turneul This Is It.





În plan se mai afla un alt album de compoziţii clasice şi marcarea celei de a 30-a aniversări a albumului Off The Wall. Brandul Ed Hardy al lui Christian Audigier a declarat că lucrează cu Michael la o linie vestimentară. În topul acestor noi proiecte, Michael a început să audă cum scena îi strigă numele, chemându-l înapoi, acasă.





Christian Audigier, petrecerea aniversare de 50 de ani
(22 mai 2008)



(va urma)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
;